KLIENT

Valeo Service to międzynarodowa grupa wyspecjalizowana w projektowaniu, wytwarzaniu i sprzedaży części oraz systemów samochodowych. Firma znajduje się w czołówce największych producentów samochodowych części zamiennych.

WIELE CELÓW W JEDNYM MIEJSCU

Inwestor oczekiwał zmian, które sprawią, że biuro stanie się miejscem efektywnej i wygodnej pracy, w którym zarówno pracownicy, jak i goście będą przebywać z przyjemnością. Przestrzeń została uporządkowana, a rzut jest spójny i harmonijny. Kolejnym istotnym celem, który osiągnęliśmy dzięki modernizacji powierzchni, jest zaprezentowanie wizerunku firmy. Siedziba Valeo Service jest nowoczesna i zastosowano w niej odważne rozwiązania. Potwierdza to już pierwszy rzut oka na betonową recepcję lub mocno kontrastową wykładzinę.

UKŁAD: ZAWSZE BLISKO

Biuro podzieliliśmy na strefy: zaczynając od recepcji i poczekalni, przez sale konferencyjne i sale spotkań, zamknięte biuro IT, na otwartej przestrzeni kończąc. W strefie open space zaprojektowaliśmy trzy zamknięte pokoje, które strategicznie umieściliśmy w trzech narożnikach. Dzięki temu dyrektorzy są blisko zespołu i mogą nim swobodnie zarządzać. Odpowiedniej pracy zespołu sprzyja też fakt, że menedżerowie pracują za szklanymi parawanami, które nie ograniczają widoczności, ale zapewniają prywatność.

ROZWIĄZANIA: PRACOWAĆ Z CHARLIE CHAPLINEM

Nowy wizerunek firmy podkreślony jest przede wszystkim designem recepcji, w której znajduje się betonowa ścianka ekspozycyjna z logotypem firmy. Inwestor nie chciał standardowej gablotki z eksponatami, dlatego pozwoliliśmy sobie na oryginalne wycięcia w ściance, w których wyeksponowane zostały części samochodowe. W nowej siedzibie firmy Valeo dużą rolę odgrywa śmiała grafika z postaciami filmowymi, np. z Charliem Chaplinem oraz kołami zębatymi, które nawiązują do działalności firmy. Interesujące jest pomieszczenie socjalne. Inwestor chciał stworzyć przestrzeń przyjemną, wyraźnie oddzieloną od przestrzeni pracy, gdzie można się spotkać i zrelaksować. Dlatego w kuchni znajduje się bar, ciekawe grafiki – dowcipny Flip i Flap oraz piękna Audrey Hepburn, a całość podkreślona jest nastrojowym oświetleniem.

Dzięki umiejscowieniu pokoi dyrektorów w narożnikach usprawniono zarządzanie pracą zespołu. Sprzyja temu także zastosowanie specjalnego rozwiązania materiałowego: menedżerowie pracują za szklanymi parawanami, które nie ograniczają widoczności, ale zapewniają prywatność. Przestrzenie między biurkami są duże, a pracownicy mają zapewniony komfort. Poza tym stworzyliśmy specjalną przestrzeń na końcu biura do spotkań nieformalnych.