KLIENT

CB Richard Ellis (CBRE) - międzynarodowa firma świadcząca usługi doradcze na rynku nieruchomości komercyjnych. Jest notowana na nowojorskiej giełdzie (NYSE: CBG), wchodzi w skład indeksu S&P 500 oraz rankingu Fortune 500. Firma zatrudnia około 31 000 pracowników i posiada ponad 300 biur na całym świecie. W Polsce firma działa od wiosny 2000 r. i zatrudnia tu około 150 pracowników.

CELE

Inwestor wraz ze zmianą siedziby oczekiwał zmian, które sprawią, że biuro stanie się miejscem efektywnej i wygodnej pracy, w którym zarówno pracownicy, jak i goście będą przebywać z przyjemnością. Przestrzeń została uporządkowana, a rzut jest spójny i harmonijny.

Kolejnym istotnym celem, który osiągnęliśmy dzięki modernizacji powierzchnię, jest zaprezentowanie wizerunku firmy. Siedziba CB Richard Ellis jest nowoczesna i zastosowano w niej odważne rozwiązania. Potwierdza to pierwszy rzut oka na odważne wykończenia ścian i mocno kontrastowe wykładziny, zastosowane w różnych kolorach na całej powierzchni. Nie można tutaj zapomnieć o modernistyczny suficie w salach konferencyjnych.

UKŁAD

Zważywszy na specyficzny układ piętra, biuro podzieliliśmy na strefy: zaczynając od recepcji i poczekalni, przez sale konferencyjne i sale spotkań, na dalszej części znajduję się open space. W strefie open space zaprojektowaliśmy osiem phonboxów, co umożliwi pracownikom komfort rozmowy telefonicznej. W pokojach i salach konferencyjnych zaprojektowaliśmy przeszklenia której nie ograniczają widoczności a zapewniają prywatność.

ROZWIĄZANIA

Nowy wizerunek firmy podkreślony jest przede wszystkim designem recepcji, w której znajduje się betonowa ściana, panele ścienne z logotypem firmy i fototapeta. Inwestor chciał w tym miejscu uzyskać efektowną przestrzeń ze względu na bliskość reprezentacyjnych sal konferencyjnych. Pozwoliliśmy sobie na odważny design. Począwszy od modernistycznych kształtów na suficie kończąc na intensywnych kolorach na wykładzinie.

W nowej siedzibie firmy CBRE dużą rolę odgrywa śmiałe grafiki i folie, nawiązujące do poszczególnych pomieszczeń i działalności firmy. Interesujące jest pomieszczenie socjalne i jadalnia. Inwestor chciał stworzyć przestrzeń przyjemną dla pracowników. Zaprojektowaliśmy pomieszczenia w których pracownicy mogą się spotkać zrelaksować i przede wszystkim zjeść. Dlatego w kuchni znajdują bary i kanapy oraz ciekawa grafika – rozlana kawa, a całość podkreślona jest nastrojowym oświetleniem i modernistycznym sufitem.

Firma głównie pracuje w przestrzeń otwartej „open space”. Projektowaliśmy ją z myślą aby zapewnić jak najlepsze warunki i komfort pracy. Przestrzenie między biurkami są duże, co umożliwia swobodny dostęp do miejsca pracy.  Poza tym stworzyliśmy specjalną przestrzeń – osiem phonboxów, dzięki temu pracownicy mają możliwość krótkiego relaksu.